APA 7.0 formatı nedir ?

IsIk

New member
APA 7.0 Formatı Nedir?

Akademik dünyada yazı yazarken, kaynakları düzgün şekilde göstermek ve metni anlaşılır kılmak her zaman önemlidir. İşte tam bu noktada APA formatı devreye girer. Özellikle sosyal bilimler, psikoloji, eğitim ve işletme gibi alanlarda sıklıkla tercih edilen bu format, araştırmaların düzenli, okunabilir ve güvenilir olmasını sağlar. APA 7.0 ise bu formatın en güncel sürümüdür ve önceki sürümlere göre bazı yenilikler ve kolaylaştırmalar içerir.

APA Formatının Temel Amacı

Basitçe söylemek gerekirse, APA formatı yazdığınız metni bir düzen çerçevesine oturtur ve okuyan kişiye şu konularda yardımcı olur:

* Kimin ne söylediğini açıkça gösterir.

* Alıntıları ve kaynakları standart bir biçimde sunar, böylece doğrulama kolaylaşır.

* Metnin genel görünümünü düzenleyerek okunabilirliği artırır.

Düşünün ki bir arkadaşınıza araştırmalarınızı anlatıyorsunuz. Eğer her cümleniz farklı bir stil ve düzenle yazılmışsa, arkadaşınız kafası karışır ve neye güveneceğini bilemez. APA burada devreye girer; tüm yazınızı tek bir mantık çerçevesinde toplar.

Metin İçinde Alıntılar (In-Text Citations)

APA’nın belki de en çok dikkat çeken kısmı metin içi alıntılardır. Bir kaynaktan alıntı yaparken, yazarın soyadı ve yayın yılı parantez içinde belirtilir. Örneğin:

* Direkt alıntı: “Öğrenme süreci, öğrencinin aktif katılımıyla güçlenir” (Demir, 2020, s. 45).

* Dolaylı alıntı: Demir (2020), öğrenmenin aktif katılımla daha etkili hale geldiğini belirtir.

Burada dikkat edilmesi gereken birkaç küçük ama önemli nokta var:

1. Direkt alıntıda sayfa numarası mutlaka eklenir.

2. Dolaylı alıntıda, kendi cümlelerinizle özetlediğiniz için sayfa numarası zorunlu değildir, ama eklemek tercih edilebilir.

3. Yazarın ismi cümlenin içinde geçiyorsa, parantez içinde yalnızca tarih belirtilir.

Bu sistem, hem kaynakların izlenmesini kolaylaştırır hem de okuyucuya hangi bilginin hangi kaynaktan geldiğini açıkça gösterir.

Kaynakça (References) Düzeni

Metin içi alıntılar kadar kaynakça listesi de önemlidir. APA 7.0, kaynakça düzenini daha esnek ve anlaşılır hâle getirmiştir. Temel prensipler şunlardır:

* Her kaynak yeni bir satırdan başlar ve ikinci satır girintili olur (hanging indent).

* Yazar soyadı alfabetik sıraya göre dizilir.

* Kitap, makale, web sitesi gibi kaynak türlerine göre format farklılıkları vardır.

Örnekler:

* Kitap: Demir, A. (2020). Öğrenme ve Eğitim. Ankara: Eğitim Yayınları.

* Makale: Yılmaz, B., & Kaya, C. (2019). Öğrenme stratejileri üzerine bir inceleme. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 15(2), 34-50. [https://doi.org/xxxx](https://doi.org/xxxx)

* Web sitesi: Milli Eğitim Bakanlığı. (2021). Eğitim politikaları raporu. [https://www.meb.gov.tr](https://www.meb.gov.tr)

Gördüğünüz gibi, APA 7.0 hem çevrimiçi kaynakları hem de basılı yayınları kapsıyor ve DOI veya URL kullanımını daha esnek hâle getiriyor.

Başlıklar ve Paragraflar

APA formatı sadece alıntılarla ilgili değildir; metnin yapısını da düzenler. Başlıklar, içerik hiyerarşisini göstermek için önemlidir. 7.0 sürümü, beş farklı başlık düzeyi sunar ve her düzeyin biçimi bellidir. Örneğin:

* 1. Düzey (Ana başlık): Ortalanmış, kalın, baş harfleri büyük

* 2. Düzey: Sol hizalı, kalın, baş harfleri büyük

* 3. Düzey: Girintili, kalın, cümlenin ilk harfi büyük, satır sonunda nokta

* 4. ve 5. düzeyler, girintili, italik veya kalın-italik gibi küçük farklarla kullanılır.

Paragraflar genellikle çift satır aralığıyla yazılır ve her paragrafın başı 1,27 cm (0,5 inç) girintili olmalıdır. Bu sayede metin hem düzenli hem de gözü yormayan bir görünüme kavuşur.

Tablo ve Şekiller

Araştırmalarda tablolar ve şekiller de sıkça kullanılır. APA 7.0, bunları sunarken şunları önerir:

* Tablo veya şekil numarası ve başlığı üstte yer alır.

* Tablonun veya şeklin kaynağı altta belirtilir.

* Gereksiz süslemelerden kaçınılır; sadelik ve okunabilirlik ön plandadır.

Örneğin:

Tablo 1

Öğrenci Başarı Düzeyleri

| Sınıf | Başarı Oranı (%) |

| --------- | ---------------- |

| 9. Sınıf | 78 |

| 10. Sınıf | 85 |

Kaynak: Demir, 2020, s. 102

Bu örnek, hem tabloyu net bir şekilde sunar hem de kaynağı doğru şekilde gösterir.

Yenilikler ve Kolaylıklar

APA 7.0, önceki sürümlere göre bazı kolaylıklar getirir:

* Tek yazar ve çok yazarlı kaynaklarda yazım sadeleşti.

* DOI ve URL kullanımında daha esnek davranılıyor; “Retrieved from” ifadesi artık çoğu durumda gerekmiyor.

* Cinsiyet, kimlik veya yaşa dayalı dilde kapsayıcılık vurgulanıyor; örneğin “he/she” yerine “they” kullanımı teşvik ediliyor.

Bu değişiklikler, yazımı hem daha pratik hem de daha kapsayıcı hâle getiriyor.

Sonuç

APA 7.0 formatı, bir akademik yazının hem düzenli hem de güvenilir olmasını sağlayan bir araçtır. Metin içi alıntılar, kaynakça düzeni, başlık kullanımı, tablolar ve şekiller gibi farklı öğeleri bir arada ele alır ve yazarın işini kolaylaştırır. Aynı zamanda okuyucunun, metni takip etmesini ve kaynakları doğrulamasını kolaylaştırır. Özetle, APA 7.0 yalnızca bir kural seti değil; akademik yazının anlaşılır ve sistemli olmasını sağlayan bir rehberdir.

Bu formatı anlamak ve uygulamak, araştırmalarınızı hem daha profesyonel hem de daha güvenilir kılar. Örnekler üzerinden adım adım ilerleyerek, karmaşık görünen detaylar bile kolayca anlaşılabilir.