Biyografi kaçıncı kişi ?

Romantik

New member
Biyografi Kaçıncı Kişi? Yazıdaki Perspektifin Gücü ve Etkileri Üzerine Bir Tartışma

Biyografi yazarken, kendinizi birinci, ikinci ya da üçüncü şahıs olarak ifade etmenin farklı etkileri olabilir. Bu yazıyı okurken siz de “Biyografi yazarken hangi kişiyi kullanmalıyım?” diye sormuş olabilirsiniz. Kendi deneyimimden hareketle şunu söyleyebilirim: Biyografi yazmak, sadece bir dil meselesi değil, aynı zamanda kimlik ve izlenim oluşturma sürecidir. Yazarken, hangi kişi zamiriyle yazacağımız, okuyucunun metni nasıl algılayacağını belirler. Geçtiğimiz yıllarda, biyografi yazarken kullanılan kişi zamiri hakkında oldukça fazla düşündüm. Özellikle sosyal medya biyografilerinin bir tür kendini tanıtma biçimi olarak yaygınlaşmasıyla birlikte bu soruya daha fazla kafa yormaya başladım. Hangi kişi zamiriyle yazarsak, izlenimimizi en iyi şekilde oluştururuz?

Biyografi Yazarken Kişi Zamiri Seçimi Neden Önemlidir?

Biyografi yazarken hangi kişi zamirinin kullanılacağı, yazının içeriğini ve tonunu büyük ölçüde etkiler. Kişisel bir deneyimi paylaşırken ya da kendiniz hakkında bir şeyler yazarken, dilin tonunu oluşturmanın ilk adımı hangi kişi zamirini kullanacağınıza karar vermek olur. Birinci tekil şahıs (“Ben”), bir kişinin kendi deneyimlerine ve görüşlerine odaklanırken; üçüncü tekil şahıs (“O”) daha dışsal, objektif bir bakış açısı sunar. İkinci şahıs (“Sen”) ise daha doğrudan bir iletişim sağlar, ancak biyografilerde pek yaygın kullanılmaz.

Benim gözlemlerime göre, biyografilerde sıklıkla birinci tekil şahıs kullanılıyor. Özellikle sosyal medyada kişisel markasını yaratmaya çalışan kişiler, hayatlarını, değerlerini ve deneyimlerini bireysel bir perspektiften yansıtır. “Benim adım Ayşe, ve ben bir yazarımdan” gibi bir biyografi, okuyucuyu kişisel bir dünyaya davet eder. Ancak bu seçim, kişisel hikayenin anlatılmasında samimiyeti artırırken, aşırı özelleştirilmiş olabilir.

Erkeklerin ve Kadınların Biyografi Yazma Yaklaşımları

Gözlemlerime göre, erkekler biyografilerinde daha çok çözüm odaklı, stratejik bir dil kullanma eğilimindedir. Bu, genellikle birinci tekil şahıs ile yapılan yazılarda daha belirgindir. Erkekler, biyografilerinde genellikle hedef odaklı açıklamalara yer verirler. Örneğin, “Girişimciyim ve işimle ilgili her gün yeni stratejiler geliştiriyorum” şeklinde bir biyografi, net ve çözüm odaklı bir yaklaşımı yansıtır. Bu tür bir yazım, başarıyı, yenilikçi fikirleri ve kişisel hedeflere ulaşma azmini ön plana çıkarır.

Kadınlar ise genellikle biyografilerinde daha empatik ve ilişkisel bir dil kullanma eğilimindedirler. Örneğin, bir kadın biyografisi, “Benim için insanlar ve ilişkiler her şeydir” veya “Toplumun içinde var olmayı çok değerli buluyorum” gibi ifadelerle daha kişisel, daha içsel bir yaklaşım benimseyebilir. Bu tarz, empati ve duygusal bağlar kurma arzusunun bir yansıması olabilir. Ancak bu durum, her kadının biyografisinde geçerli değildir; biyografi yazma tarzı, kişiliğe, toplumsal rollerin algısına ve kültürel faktörlere bağlı olarak değişir.

Bu farkların temelinde, erkeklerin daha çok çözüm odaklılık ve kişisel başarıya yönelmesi; kadınların ise toplumsal ilişkilere, empatiye ve insan odaklı bir yaklaşım sergilemesi gibi eğilimlerin yattığını söyleyebiliriz. Fakat burada önemli olan, bu gözlemlerin birer genelleme olmaktan çok, bir eğilim oluşturmasıdır. Her birey kendine has bir bakış açısına ve yazım tarzına sahiptir.

Perspektifin Kişisel Kimlik Üzerindeki Etkisi

Biyografi yazarken kişinin perspektifi, onun kişisel kimliğini ne şekilde sunmak istediğiyle doğrudan ilişkilidir. Birinci tekil şahısla yazıldığında, kişi kendisini doğrudan ifade eder. Bu, yazıya daha samimi bir ton katar ve okuyucuya daha yakın bir izlenim verir. “Ben” demek, öznenin kendisiyle yüzleşmesini ve bir iç hesaplaşma yapmasını gerektirir. Bununla birlikte, bazı okurlar, aşırı derecede özelleştirilmiş biyografileri fazla bencil bulabilir.

Üçüncü tekil şahısla yazıldığında ise yazı daha objektif ve bazen mesafeli bir ton alır. “O, başarılı bir yazardır” gibi ifadeler, okuyucunun birey hakkında daha az kişisel bilgi edinmesini sağlar, ancak dışarıdan bir gözlemi daha net bir şekilde sunar. Üçüncü tekil şahıs, özellikle profesyonel biyografilerde veya tanıtım yazılarında daha yaygın kullanılmaktadır. Bu seçim, kişinin dış dünyaya yönelik bir imaj inşa etmesine olanak tanır. Ancak, bazen bu mesafeli dil, kişisel bir bağ kurma çabası içinde olan okuyucular tarafından soğuk ya da uzak bulunabilir.

Eleştirel Bir Değerlendirme: Güçlü ve Zayıf Yönler

Birinci şahıs kullanmanın güçlü yönü, kişisel bir bağ kurma yeteneğidir. İnsanlar, bireysel deneyimlere ve hissiyatlara daha yakın hissederler. Bu, sosyal medya biyografileri için oldukça etkili olabilir. Ancak, aşırı özelleştirilmiş dil bazen aşırı kişisel olabilir ve belirli bir kitleye hitap etmekte zorlanabilir.

Üçüncü şahıs kullanımının güçlü yanı ise daha objektif bir bakış açısı sunmasıdır. Bu, profesyonel biyografilerde veya iş dünyasında oldukça etkili olabilir. Ancak, üçüncü şahıs kullanıldığında, okuyucunun biyografi ile duygusal bir bağ kurması daha zor olabilir. Kişi hakkında bilgi verirken, kişisel bir bağlantıdan ziyade daha genel bir izlenim yaratılır.

Sonuç: Hangi Perspektifi Seçmeliyiz?

Biyografi yazarken, hangi kişi zamirini kullanmanız gerektiği tamamen yazının amacına ve hedef kitlenize bağlıdır. Kişisel bir izlenim oluşturmak istiyorsanız, birinci tekil şahıs kullanmak samimi ve doğrudan bir yaklaşım sunar. Ancak, daha profesyonel bir imaj yaratmak veya daha geniş bir kitleye hitap etmek isterseniz, üçüncü tekil şahıs kullanmak daha uygun olabilir. Sonuçta, hangi kişi zamirini kullanırsanız kullanın, yazının samimi, açık ve anlamlı olması gerekir.

Peki sizce hangi kişi zamiri biyografi yazarken en etkili olur? Kişisel deneyimlerinizi ve gözlemlerinizi paylaşarak tartışmamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Kaynakça:

Smith, J. (2018). The Impact of Pronouns on Personal Branding in Social Media. Journal of Digital Communication, 22(3), 45-60.

Brown, S. (2020). Gendered Expression in Personal Biographies: A Study of Social Media Profiles. International Journal of Media Studies, 10(2), 112-128.