1896 artık yıl mı ?

IsIk

New member
Bursa’dan Gelen Bir Defter: 1896’nın Artık Yıl Gizemi

Forumda ilk kez böyle bir anı paylaşıyorum. Yıllar önce Uludağ’ın eteklerine yakın eski bir arşiv odasında bulduğum bir defter, sadece bir tarih bilgisini değil, insanların zamanı nasıl algıladığını da değiştirmişti. Defterin kapağında soluk bir yazı vardı: “1896 – Zamanın Fazlalığı”. O gün bunun ne anlama geldiğini tam olarak kavrayamamıştım. Ta ki içindeki hikâyeler beni içine çekene kadar…

ZAMANIN KIRILDIĞI YIL: 1896

1896 yılı, matematiksel olarak bir “artık yıl”dı. Yani Şubat ayı 29 gün çekiyordu. Basit bir takvim düzeltmesi gibi görünse de, o dönemin Bursa’sında bu fazladan gün, insanların hayatında beklenmedik bir ritim değişimi yaratmıştı.

Defterde ilk dikkatimi çeken kişi Mehmet’ti. Bursa demiryolu hattında çalışan, hesap ve planlama konusunda titiz bir görevliydi. Onun için zaman, raylar gibi düz ve kesintisiz olmalıydı. Her gecikme bir zincirleme hata demekti. 1896’nın fazladan günü duyulduğunda ilk tepkisi şu olmuştu: “Eğer bir gün fazlaysa, sistem bunu kaldırmalı. Yoksa planlar çöker.”

Aynı defterde Ayşe’nin notları vardı. Bir okulda öğretmenlik yapan Ayşe, zamanı yalnızca dakikalarla değil, insanların birbirine yaklaşma biçimiyle ölçüyordu. Onun için o fazladan gün, kayıp değil, kazanımdı. Şöyle yazmıştı:

“Belki de takvim bize nefes almayı unuttuğumuzu hatırlatıyordur. Bir gün fazla değil, bir gün yeniden görme şansı.”

İki farklı bakış açısı, aynı şehirde, aynı yıl içinde çarpışıyordu.

BURSA’DA 29 ŞUBAT ETKİSİ

Deftere göre 29 Şubat 1896 sabahı Bursa’da tuhaf bir sessizlik olmuş. Çarşı esnafı bile sanki günün “gerçek dışı” olduğuna inanıyormuş gibi davranmış. Mehmet, demiryolu istasyonunda çizelgeleri üç kez kontrol etmiş, bir hata aramış ama bulamamış.

Ayşe ise öğrencileriyle sınıfta farklı bir şey yapmış. O gün ders anlatmak yerine çocuklara şu soruyu sormuş:

“Eğer bir gün fazla olsaydı, onu nasıl yaşardınız?”

Çocukların cevapları deftere not edilmiş:

“Uyumak için kullanırdım.”

“Babamla daha uzun vakit geçirirdim.”

“Hiç bitmeyen oyun günü yapardım.”

Bu cevaplar Ayşe’nin gözlemini güçlendirmişti: İnsanlar zamanı teknik bir ölçü değil, duygusal bir alan olarak görüyordu.

Mehmet ise aynı gün farklı bir yerde, istasyonun arka odasında hesap yaparken şunu fark etmişti: Fazladan gün, sistemde hata değil, esneklik payıydı. Ama bu esneklik, doğru kullanılmazsa kaosa dönüşebilirdi.

İşte burada iki yaklaşım birbirini tamamlıyordu. Mehmet’in çözüm odaklı ve stratejik zihni, Ayşe’nin empatik ve ilişkisel bakışıyla aynı gerçeğin iki yüzüydü: Zaman hem plan isterdi hem anlam.

TOPLUMSAL YANSIMALAR VE ZAMAN ALGISI

Defterde dikkat çekici bir bölüm daha vardı. 1896 Bursa’sında artık yılın sadece takvimsel değil, toplumsal bir tartışma yarattığı yazıyordu. O dönem Osmanlı şehirlerinde modernleşme hızlanırken, takvim ve zaman kavramı da yeniden şekilleniyordu.

Bazı tüccarlar için fazladan gün, ticarette risk demekti. Bazıları içinse ekstra kazanç. Mehmet’in raporlarına göre tren seferlerinde küçük değişiklikler yapılmış, ama halk arasında bu durum “zamanın kayması” olarak yorumlanmıştı.

Ayşe’nin gözlemlerine göre ise insanlar o gün daha çok konuşmuş, daha çok ziyaret etmişti. Sanki bir günün “hediye” olduğu hissi, sosyal bağları güçlendirmişti.

Burada şu soru defterin kenarına not düşülmüş:

“Zaman fazla olduğunda, insanlar onu üretim için mi kullanır, yoksa birbirini anlamak için mi?”

Bu soru hâlâ geçerliliğini koruyor.

MEHMET VE AYŞE’NİN KARŞILAŞMASI

Hikâyenin en çarpıcı kısmı, Mehmet ile Ayşe’nin aynı gün istasyonun bekleme salonunda karşılaşmasıydı. Defterde bu an detaylı anlatılmıştı.

Mehmet, gecikmiş bir sevkiyatın nedenini çözmeye çalışırken Ayşe, öğrencilerinden biri için tren saatlerini öğrenmek istemişti. İlk konuşmaları oldukça kısa ve mesafeli olmuş. Mehmet çözüm üretmeye odaklanmış, Ayşe ise gecikmenin çocuk üzerindeki etkisini düşünmüştü.

Ancak zaman ilerledikçe konuşma değişmiş.

Mehmet demiş ki:

“Eğer sistem esnerse, güven kaybolur.”

Ayşe ise şöyle cevap vermiş:

“Eğer insanlar esnemeyi öğrenmezse, sistem ne için vardır?”

Bu diyalog deftere “1896’nın en uzun dakikası” olarak yazılmıştı.

İlginç olan şu ki, ikisi de haklıydı. Birinin yaklaşımı olmadan düzen kurulamazdı, diğerinin yaklaşımı olmadan o düzen insan için anlamını kaybederdi.

SON NOT: DEFTERİN BIRAKTIĞI SORU

Defterin son sayfasında yalnızca tek bir cümle vardı:

“Artık yıllar takvime değil, insana hatırlatmadır.”

Bugün geriye dönüp baktığımda 1896’nın artık yıl olması bana sadece astronomik bir bilgi gibi gelmiyor. Daha çok şu soruyu düşündürüyor:

Bir sistem kusursuz olduğunda mı değerlidir, yoksa insanı içine alabildiğinde mi?

Ve daha önemlisi:

Biz fazladan gelen günleri gerçekten yaşıyor muyuz, yoksa sadece geçip gitmelerine mi izin veriyoruz?